Hoe vervang ik mijn wc-bril?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je wc-bril stuk raakt of dat je de bril wil vervangen voor een nieuw model. Misschien ben je wel net verhuisd, dan is het zeker een goed (en hygiënisch) idee om de bril te vervangen. Gelukkig is het vervangen van een wc-bril eenvoudig zelf te doen en is het vaak binnen een paar minuten gepiept. Hoe je dat doet, leggen we je hieronder graag uit! Tip: doe handschoenen aan voor onderstaande, dat is misschien wel net zo fris.

Stap 1: De huidige wc-bril losmaken

Kijk allereerst hoe de wc-bril (zitting) bevestigd is. Sommige wc’s hebben een blinde bevestiging, vaak met een afdekkapje welke je eraf kan halen, waarna je de wc-bril eruit kan halen.

Andere wc’s hebben de wc-bril bevestigd door middel van twee bouten en moeren. Dit komt veelal voor bij wc’s waarbij de zijkant ‘open’ is. Je kunt dan aan de onderkant van de wc de vleugelmoeren opendraaien en de zitting demonteren. Het kan voorkomen dat deze moeren door roest vastzitten, gebruik dan een moersleutel (en/of kruipolie) om de zitting los te maken.

Stap 2: Kies de juiste wc-bril

Omdat niet elke wc hetzelfde is, zijn er ook verschillende soorten wc-brillen te verkrijgen. Als je het merk van jouw wc weet, kun je al snel de juiste bril vinden. Weet je dit niet? Dan is de juiste wc-bril eenvoudig op te meten:

  • Omdat je de oude wc-bril gedemonteerd hebt, weet je of jouw wc-bril bevestigd is aan met bouten en moeren of dat deze van de bovenkant erin geklikt kan worden.
  • Daarna is het belangrijk om te weten of je een D-vorm, ‘ronde’ of ‘vierkante’ wc-bril hebt. Hieronder kan je zien wat we daarmee bedoelen.

  • Als laatste heb je een drietal maten nodig. Dat is de afstand tussen de hartafstand van de bevestigingsgaten. De afstand van het middelste deel van de pot (buitenzijde tot buitenzijde) en de afstand van de bevestigingsgaten tot aan de voorzijde van het toilet.


Als je deze maten in kaart hebt, dan kunnen we jou in de Outlet adviseren over de juiste wc-bril, welke specifiek geschikt zijn voor jouw wc.

Stap 3. Monteer de nieuwe wc-bril

Op de manier waarop je de oude wc-bril hebt gedemonteerd, monteer je vaak ook de nieuwe wc-bril. Het kan voorkomen dat de wc-bril een andere bevestiging heeft dan voorheen, omdat het model is geüpdatet. Gelukkig wordt er altijd een handleiding meegeleverd, waarin staat hoe je de zitting kan monteren.

Heb je alsnog vragen over het (de)monteren of wil je dat we je adviseren over de juiste keuze? Neem dan contact met ons op!

Deel dit artikel:
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp